Határtalanul utazás 2022. 04.10-14.


HAT 20-02-0286, HAT 20-02-0287

A pályázatot két évvel ezelőtt nyertük meg, de a koronavírus járvány miatt az utazás csak idén valósulhatott meg. Az utazás során egyik célunk volt a közösség építése saját csoportunkban és a külhoni magyar partnereinkkel, a személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése.

A kirándulás során diákjainkkal meglátogattuk a tanulmányaikból már ismert történelmi, kulturális és építészeti vonatkozású tájakat, helyszíneket (Nándorfehérvár, Zenta, Szabadka, Versec,Elemér) láthattuk az anyaországi támogatások példáit (Topolya) és a helyi forrásokat, amiből Magyarország részesül ( együttműködés az alföldi gazdaságokkal). Sokat tanultunk a „bácskai zsíros földekről” és megkóstolhattuk az itt termelt ételeket. Partneriskolánkban tett látogatásunk során megismertük a helyi iskolaszervezés működését, annak a miénktől eltérő és hozzá hasonló vonásait.

A kiránduláson amellett, hogy meglátogattuk a délvidéki területek fontos irodalmi és történelmi vonatkozású helyeit, lehetőségünk nyílt egy játékos kikapcsolódásra is a ludasi hagyományőrző szabadidőparkban.

Útvonal:

1. nap

A szecessziós Szabadkán tettünk sétát, megtekintettük a városházát, amelyek vitrázsait Róth Miksa készítette. A város főbb látványosságait felkeresve sétát tettünk a belvárosban. Ellátogattunk a magyar élni akarás példájaként ismert Tóthfalura, ahol megtekintettük a Mini-Délvidék makettparkot és a szoborparkokat.

2. nap

Topolyára látogattunk a partner iskolánkhoz, ahol a közös projekten dolgoztunk. A diákok együtt fedezik fel a települést, majd közös sétára indulunk Topolyán. Ellátogatunk a topolyai tóhoz, ahol a város nevezetessége, a malom áll. Megtekintettük közösen a Raichel Ferenc tervezte topolyai templomot, mely egyesek szerint a legnagyobb katolikus templom a Bácskában. Ellátogattunk a Kray kastélyhoz. Meglátogattuk a helyi TSC akadémiára és a sportközpontot. Délután pedig betyárhétpróbán veszünk részt a ludasi-tó partján egy lovas kalandparkban.

3. nap

Péterváradra érkeztünk, amely Magyarország második legnagyobb erődje volt, amely nem esett el a ’49-es bukás után sem és ahol Rózsa Sándor is raboskodott. Ezután Nándorfehérvárra látogattunk, megismerjük a szerb fővárost, illetve megcsodáljuk Zimonyban a Hunyadi emléktornyot, amely a magyar millennium emlékére épült.

4. nap

Versecen megemlékeztünk Damjanich Jánosról, a szerb születésű honvéd vezérőrnagyról, aki itt vetette be először Rózsa Sándor csapatait. Felkerestük Herczeg Ferenc szülőházát és emléktábláját. Ellátogattunk Óécska mellett Európa egyik legnagyobb halastórendszeréhez. Eleméren felkerestük Kiss Ernő kriptáját.

5. nap

Óbecsén a Than-házban az interaktív tudományos kiállítást és az Eiffel által tervezett Türr-zsilipet kerestük fel, ahol a Duna vize a Tiszába torkollik. Zentára, a híres csata helyszínére látogattunk. A városháza kilátójában kialakított tematikus kiállításon megismerkedtünk a csata történetével. Ezek után hazaindultunk.

Érintett városok: Szabadka, Topolya, Tóthfalu, Ludas, Pétervárad, Nándorfehérvár, Székelykeve, Zenta, Versec, Nagybecskerek, Óbecse

Az út felejthetetlen élményeket adott, kiváló lehetőséget nyújtott a tapasztalatszerzésre és történelmünk megismerésére. Diákjaink meghatározó emlékként említik a külhoni magyarokkal való találkozást. A tanulókat megérintette, hogy az ott élőknek mennyire fontos a magyarságuk, a hagyományok őrzése és ahogy erről beszéltek. Erre példa a tóthfalusi szoborpark, ahol a falu szobrásza több magyar vonatkozású alkotást készített, pl. turul madár. Tóthfalusi vendéglátóink gyermekei magyar verseket szavaltak nekünk, szüleik pedig a mindennapi helyzetükről meséltek.