Dráma tagozat pályázatai

A Határtalanul pályázat keretein belül megvalósult utazáson felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Ha ez a program nincs, akkor nem tudtunk volna elutazni Erdélybe, ahol megnézhettük Arany János szülőházát, Kolozsvár nevezetességeit, egyetemeit, és a marosvásárhelyi Szín- és Bábművészeti Egyetem képzéseit.

Az első napunk egy hosszú és kissé fárasztó utazással telt, gyönyörű tájakat láttunk és sok érdekességet tudtunk meg a határon túl élő magyarok életéről. Ezen a napon jártunk Arany János szülőházánál Nagyszalontán, ahol rengeteg mindent mondtak, amikkel segítettek az érettségiben, mivel a ház megtekintése sokkal jobban át tudta adni a korra jellemző dolgokat, mint egy száraz tananyag.

Geszt: Arany János emlékház
Geszt: Tisza-kastély
A negyedik napi közös tréning
Az Arany János emlékmúzeumnál
Kolozsvár – városnézés

A második napon már Kolozsváron voltunk, ahol meglátogattuk a Babes-Bolyai Egyetemet és persze a város nevezetességeit is, mint pl Mathias Rex feliratú főtéri szobrot, azaz Mátyás király lovasszobrát, helyi templomokat, valamint „Mátyás az igazságos” szülőházát is. Itt is sok érdekességet hallottunk pl. hogy Mátyás szobrát a világháború után le akarták bontani. Azt is megtudtuk, hogy a Babes-Bolyai Egyetem Románia egyik legrégebbi és legnagyobb egyeteme, s hogy milyen sok magyar diák tanul a különböző szakokon.

A harmadik napon pedig elértük végső célunkat, Marosvásárhelyet. Találkoztunk a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumosokkal, akik majd jönnek hozzánk Magyarországra is. Először körbevezettek minket a Művészeti Egyetemen majd délután együtt megnéztük a város nevezetességeit (Kultúrpalota, Vár), meghallgattunk egy orogonajátékot, megnéztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat és persze ismerkedtünk az erdélyi diákokkal.

A negyedik napon közös tréningen voltunk velük, amin együtt gyakoroltuk a színészetet és elég vicces helyzetek adódtak, és szerintem mind a két fél élvezte ezeket. A tréning végén közös produkciókat adtunk elő. Este elmentünk és megnéztük a másodéves bábszínész-hallgatók vizsgaelőadását az egyetemen, ami egy vásári komédia volt. Szerintem kijelenthetem, hogy mindenkinek nagyon tetszett a bábjáték. Este könnyes búcsút vettünk a Líceumosoktól, mivel másnap már korán indultunk haza.

Az ötödik nap egy már kevésbé fárasztó, sokkal gyorsabb utazással kezdődött és ért véget. Ez alatt szinte mindenki megpróbálta kipihenni az elmúlt napok fáradalmait és készülni a másnapi iskolára. De a jó hangulat azért nem hagyott alább. A szép tájak se hagytak el minket. Gyönyörű, de egyben ijesztő havazást láttunk a királyhágói kanyargós úton haladva.

Horváth Máté 12.c

Támogatók: