Zenész szakképzések


Klasszikus zenész szakképzés

A szakképesítés megnevezése: Klasszikus zenész II. szakképzés (fafúvós, húros/vonós, rézfúvós, billentyűs, ütős, magánénekes, szolfézs, zeneszerzés szakirány)

A szakképesítés azonosító száma: 4 0215 05

A szakképesítés leírása:

Érettségire épülő 2 éves zenei képzés (31 szakóra/hét), melynek zárásaként szakmai vizsgát lehet tenni. Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti igazolványt, középfokú zenész szakképesítést lehet szerezni.

A megszerezhető szakképesítéssel ellátható legjellemzőbb tevékenység, munkakör leírása:

A klasszikus zenész élőzenei előadások (nyilvános vagy zártkörű rendezvények, hangversenyek, zenés színházi előadások) közreműködője, ahol szakmairányának megfelelően énekesként vagy hangszeres zenészként, illetve zongorakísérőként, zenei együttes tagjaként vesz részt a produkcióban. Közreműködhet hangfelvételek készítésénél.

A képzés célja, hogy a tanulók rendelkezzenek olyan szakmai elméleti, illetve gyakorlati tudással és képességekkel, amelyeknek birtokában alkalmassá válnak a képzettségüknek megfelelő munkakörök betöltésére, valamint arra, hogy tanulmányaikat szakirányú felsőoktatási intézményekben folytathassák.

Egyházzenész szakképzés

A szakképesítés megnevezése: Egyházzenész II. szakképzés (kántor-orgonista)

A szakképesítés azonosító száma: 4 0215 02

 A szakképesítés leírása:

Az egyházzenész (kántor-orgonista) a megszerzett zenei szakmai ismeretek birtokában színvonalas egyházzenei orgonaművek – igényes, nagyszabású alkotások – előadását teljesíti, az adott felekezet és templomi közösség elvárásainak megfelelően. A művészeti felsőoktatásba felvételizni kívánó tanulók szakmai tudásának megalapozásában fontos szerepe jut az Egyházzenész képzéseknek. A szakképesítéssel rendelkezők egyes feladatok ellátásában már a felsőfokú végzettség megszerzése előtt is hatékonyan részt tudnak venni.

Felvételi információk: (mindkét szakképzésre vonatkozik)

A képességmérés hangszeres/magánénekes meghallgatásból és szolfézs írásbeliből és szóbeliből áll.

A képességmérés követelményeit, a felvételi eljárás menetét a Helyi tanterv 1068-1081. oldala tartalmazza. (Elérési út a honlapon: Oktatás, Kötelező dokumentumok, Helyi tanterv és Szakmai program 2010, Zeneművészeti szakképzés)

A felvételi képességmérés napja: 2021. augusztus 17.

 Tanulói létszám a zenész szakképzésen összesen: 6-12 fő

 A jelentkezés módja:

A jelentkezéshez kérjük, töltse ki az adatlapot, és küldje el az érettségi bizonyítványának másolatát a pmzene@gmail.com e-mail címre!

Adatlap ››

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 2.

(A 24 évet betöltött jelentkezőknek, és a két szakképesítést mér megszerzett személyeknek a képzés költségtérítéses.)