Tippek a mentális egészség megőrzéséhez


A koronavírus mostanra a mindennapi életünkre is közvetlen hatással van, beleértve a lelki egészségünket is. A legjellemzőbb érzelmi reakció a koronavírus-járványra a szorongás, ami testi tünetekben, például elalvási nehézségben, megváltozott étvágyban is megnyilvánulhat. Emellett jellemző tünetei a visszatérő, negatív gondolatok, feszültségérzés, lehangoltság is. Ha a szorongás jeleit észleljük magunkon, fontos, hogy megtegyük a szükséges lépéseket mentális egészségünk megőrzése érdekében.

FIZIKAI SZÜKSÉGLETEK. Ilyenkor kiemelten figyeljünk azokra a tevékenységekre, amelyek a mindennapok során is a stresszel való megküzdést segítik, így lehetőség szerint a sportra, a társas támogatásra, a kiegyensúlyozott, rendszeres étkezésre és az elegendő pihenésre.

MÁSOKKAL VALÓ KAPCSOLAT ERŐSÍTÉSE- virtuálisan. Tartsuk fenn a kapcsolatot ismerőseinkkel, szeretteinkkel. Tegyünk erőfeszítéseket annak érdekében, hogy rendszeres legyen a kapcsolatunk azokkal, akik fontosak számunkra. Illetve ez most jó alkalom arra, hogy felelevenítsük a kapcsolatot régi ismerősökkel.

ÉNIDŐ. Ne hanyagoljuk el azokat a tevékenységeket, amelyek a pozitív élmények megélését teszik lehetővé számunkra, csak igazítsuk a kialakult helyzethez. Vegyük észre, amikor szükségünk van egy kis magunkra fordított időre. Szánjunk időt arra, hogy lelassítsunk, vagy pihenjünk. Összpontosítsunk arra, amit otthon végezhetünk: olvassunk könyveket, tanuljunk meg valami újat.

RELAXÁCIÓS MÓDSZEREK. A szorongás kezelését segítő módszereket, így légzéstechnikákat, jógát, autogén tréninget, relaxációt, meditációt is érdemes rendszeresen alkalmaznunk, hogy szinten tartsuk a stresszt.

NEGATÍV GONDOLATOK ÁTKERETEZÉSE. A szorongással általában együtt járnak az irracionális gondolatok, melyek ilyenkor jelentősen felerősödhetnek. Hatékony eszköz lehet az átkeretezés, melynek során a negatív, irracionális gondolatainkat megpróbáljuk lecserélni az aktív megküzdést segítő, racionális gondolatokra, azaz más, reálisabb értelmezési keretet keresünk.

ONLINE TANÁCSADÁS VAGY TERÁPIA. Ha a szorongásunk akadályoz a mindennapi életvitelünkben, kérjük szakember segítségét!

http://pszi.hu/ – Pro bono – Önkéntes pszichológiai segítők a koronavírus COVID-19 járvány kapcsán

https://segitohalo.hu/temak-lista/covid19/ – Önkéntes pszichológiai segítők

https://meghallgatunk.online/ – önkéntes pszichológiai segítők

KONTROLLÉRZÉS VISSZAÁLLÍTÁSA. A koronavírus-szorongás egyik fő kiváltója, hogy a helyzetet kontrollálhatatlannak éljük meg. Nem tudni, ki fertőzött, mi azok vagyunk-e, milyen intézkedések várhatóak, meddig tart az egész, és hogy érint majd minket. Ilyenkor is megőrizhetjük azonban a cselekvőképes én-részünket, és alkalmazhatunk aktív megküzdési stratégiákat. (Racionális felkészülés, higiéniai szabályok betartása, otthon maradás.

TÁJÉKOZÓDÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ. Amikor ismeretlen helyzettel állunk szemben, fokozottan keressük az információkat. Rengeteg az információnk, azonban annál nehezebb megszűrni, hogy mi hiteles. Szinte minden percben érkezik valami új hír, és minél inkább ezzel foglalkozunk, annál inkább beszűkül erre a gondolkodásunk. (Hiteles forrásból tájékozódjunk, ne osszunk meg pánikkeltő vagy álhíreket, korlátozzuk, hogy hányszor fogyasztunk híreket egy nap)

TANÁCSOS ELKERÜLNI

A túlzott alkoholfogyasztást és a túlzásba vitt dohányzást.

Az egész napos fekvést, alvást. Öltözzünk át, ne legyünk pizsamában egész nap. Ne az ágyból végezzük a munkát, tanulást.

A túlzásba vitt munkát, tanulást. Alakítsunk ki munkaállomást otthon és tartsuk be a munka/tanulás időt.

Kerüljük az elhanyagoltságot, fordítsunk figyelmet a személyi higiéniára.

 

Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/2020/03/13/koronavirus-szorongas-mit-tehetunk-a-mentalis-egeszsegunk-erdekeben/