Utazás a Velencei Biennáléra a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium szervezésében!

November 03.

​

Reggeli, szálloda elhagyása, majd utazás Triestbe, ahol megtekintjük a Miramare kastélyt és kertjét. Városnézés. Délután utazás haza, érkezés várhatóan  21 órakor a Sörház melletti parkolóba.

Program:

Október 31.

​

IIndulás Pécsről a megbeszélt  helyről 02.00 órakor  

( a Sörház melletti parkoló a kutyafuttató alatt).  Utazás busszal Olaszországba,  pihenőkkel megszakítva (4 óránként 45 perc).  Várható megérkezés dél körül Punta Sabbionéba. Áthajózás Velencébe, városnézés. 19.00 órakor visszahajózás az autóbuszhoz, és utazás Jesolóba. Szállás elfoglalása, majd szabad program.

November 01.

​

Reggeli 09. 00 órakor, utazás Punta Sabbionéba, majd áthajózás Velencébe. Városnézés, múzeumlátogatás estig,19.00 órakor visszahajózás az autóbuszhoz, és utazás a szállásra.

November 02.

​

Reggeli 09. 00 órakor, utazás Punta Sabbionéba, majd áthajózás Velencébe. Városnézés, múzeumlátogatás estig, 19.00 órakor visszahajózás az autóbuszhoz, és utazás a szállásra.

Az ár tartalmazza: 

​

A gépkocsivezetők díját, szállását.Az utazás költségét, szállást három csillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban, félpanziós ellátással (reggeli és vacsora).Hajójegyet Velence és Punte Sabbione között. (Csoportos előrendeléssel kb.7 Euro naponta/fő (három napra 21 Euro/fő) Baleset- betegség - és poggyász biztosítás 500 Ft/ nap/ fő  felnőtt,  17 éves korig 250 Ft/fő.

Egyéb tudnivalók: 

A Biennálé belépődíja csoportosan kedvezményes, ami 10 Euro/fő; előre szoktuk megrendelni. Ez érvényes a Giardini parkba és az Arzenálba is. 

A kényelmesebb utazáshoz kispárna és takaró javasolt.

Így az összköltség előreláthatóan: 

​

50 fő esetén 58 000 Ft/ fő.

Jelentkezés: Horváth M. Zoltán tanárúrnál, Styrna Katalin vagy Kiltau Kinga tanárnőnél személyesen, vagy a zoltan.hmz@zoho.com vagy kiltau.kinga@freemail.hu e-mail címeken.

Az egykori hajóépítő műhelyben, az Arsenaléban, Velence legnagyobb parkjában, a Giardinin álló - nemzeti pavilonokban, és szerte a város patinás palotáiban több száz kiállítás várja a késő őszig nyitva álló 57. Velencei Képzőművészet Biennálé látogatóit. Fóliasátorból épült kriptában rothadó testek között sétálhatunk, belülről ázó házba kukucskálhatunk, szemétből épült monumentális szobrokat csodálhatunk, sámán sátorban pihenhetünk, menekültekkel ragaszthatunk lámpákat, vagy épp a világ minden pontjára érvényes okmányt szerezhetünk az idei mustrán, melynek középpontjában ezúttal maga a művészet, a művészi alkotófolyamat áll. 

   A magyar pavilon kiállítása az utópiák devalválódásáról szól. Várnai Gyula békegalambot ábrázoló, „Peace on Earth!” feliratú neonja áll az épület kapujában. Eredetije 1958-ben került fel Dunaújváros legmagasabb épületére. (HVG)

Ezen kívül látogatást tervezünk még az Akadémia Képtárba. 

A velencei Gallerie dell’Accademia a firenzei Uffizi-vel egyenértékű gyűjteményt mondhat magáénak, amely a velencei bizánci művektől kezdve, reneszánsz, barokk és rokokó remekművek sorát tárja a látogató elé.

​

Giovanni Battista Piazetta kezdte gyűjteni a képeket 1750-ben, majd Napóleon gazdagította a gyűjteményt.  Az épület három korábbi egyházi intézmény helyét foglalta el.

​

Jelentős műalkotások: 

-Madonna a trónuson: Giovanni Bellini oltárképe.

-Vacsora Lévi házában: Veronese alkotása

-Pietá: Tiziano utolsó munkája

-La Madonna dell’Arancio: Cima da Conegliano egyedülálló remekműve.   

​

Ellátogatunk a Peggy Guggenheim gyűjteménybe, 

és megnézzük magát Velencét is….

A Miramare-kastély

A Miramare-kastély kertje (részlet)

Trieszt

A Miramare-kastély (olasz: Castello di Miramare; német: Schloss Miramar) egy 19. századi romantikus palota és díszkert, amely Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, I. Ferenc József öccse) és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére épült isztriai fehér márványból az azóta Olaszországhoz csatolt Trieszti-öbölben, Trieszttől kb. 8 km-re, 1856 és 1860 között Carl Junker tervei alapján Miksa főherceg megrendelésére.

​

A terjedelmes (22 hektáros) tengerparti parkot maga Miksa tervezte. A kopár kőszirtet, amelyre épült, számos trópusi növénnyel telepítették be.

​

Miksa főherceg és Sarolta mielőtt elfoglalták volna a mexikói trónt, elvállalva ezzel annak előnyeit és terhét, életük boldog periódusát töltötték az osztrák riviérán, így választva el magánéletüket az udvari kötelességektől. Itt fogadta Miksa 1864. április 10-én a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt országuk császárává. 1920-ban, a Monarchia földarabolásakor az Olasz Királysághoz került.

​

A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne, kilátást nyújt a szikla csúcsáról a Grignano-öbölre és azon túl az Adriai-tengerre. A palotát olasz stílusú, szintén látogatható kert veszi körül, amelyben az egész világból összegyűjtött növényfélék (beleértve egészen ritka fajokat is) találhatók.

​

A kastélyban megtekinthetők: Miksa lakószobái, amelyek hajókabinokra hasonlítanak, ugyanis a herceg 1854-től az osztrák haditengerészet főparancsnoka volt; Sarolta lakószobái; a vendégszobák; a téli és a nyári ebédlő; az információs szoba, amely bemutatja a kastély történetét és a park építését, valamint Amedeónak, Aosta hercegének lakosztályát, 1930-as évekbeli racionalista bútorzattal. Minden szoba az eredeti, 19. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve (az információs szobát és a 20. századi lakosztályt kivéve). Kiváltképp figyelemre méltó a zeneszoba, ahol valamikor Sarolta zongorázott, ez most a kiállítás 7. szobája. A 19. szobában Cesare dell’Acqua festményei tekinthetők meg, amelyek Miramare történetét ábrázolják. A tróntermet a 2000-es évek elején állították helyre, korábbi pompájában.

​

A kertben is több látványosság kapott helyet, mint például két tavacska – egyik a hattyúknak, másik a lótuszvirágoknak –, a kastély melléképületei („Castelletto”), a bronz Miksa-szobor és a kis kápolna, amelyben a „Novara” zászlóshajó maradványaiból készült keresztet tartják. Miksa ezen a hajón indult útnak, hogy Mexikó császára legyen. (Szerencsétlen sorsa úgy hozta, hogy ott 1867-ben trónjáról letaszították és kivégezték.)

​

A parkban számos botanikai faj és fontos szoborgyűjtemény található. A szobrok a park számos ösvénye mellett elszórtan lelhetőek fel. Figyelemre méltó még a helyreállított istálló, melynek első emeletén eredeti dekorációja tekinthető meg, a földszintjén pedig időszakos kiállításokat tartanak, hasonlóan a régi üvegházhoz és a kis kastélyhoz.

Wikipédia

 © Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

Alapítva:1957